Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Výměna dárkonosičů

Je téměř půlka prosince a já  ještě  nezaslechla ani jedno Ježíškovo zaklepání. Podle množství červených čepiček a sobů v obchodních centrech asi nelze jinak než soudit, že ho to už zkrátka po těch několika staletích přestalo bavit. Místo malého novorozeňátka,  Ježíška, symbolu českých Vánoc,  se na nás směje obtloustlý dědek z láhve od Coca coly a já sem jenom ptám - kdy zas začne pít vodku?

Ano už je to zase tady - svátky míru klidu, jak nám kdosi ve škole tvrdil, což v překladu znamená období toho největšího stresu. Jako malá jsem se Vánoc samozřejmě nemohla dočkat. Vždycky jsem se strašně  těšila, až maminka zase  začne vyrábět adventní věnec a náš byt se potopí do vůně čerstvě napečeného cukroví, kterou každoročně doplňuje větou " Letos naposledy".

Letos naposledy budeme mít cukroví, tak jako každý rok a já asi zas budu muset začít chodit na zumbu, protože jestli mi Ježíšek přinese nějakého měkouše, v což doufám, nebudu si přeci moci dovolit příliš přibrat. Je na čase vyhlásit rohlíčkovou stávku!

Ještě nedávno jsme byli proti  povánočním kilům pojištěni právě oním stresem z kupování dárků a věčným pobihováním po obchodech, jenže teď? Od té doby, co se na nás Ježíšek vykašlal a Santa Klaus zapřáhl své soby, stačí udělat jen  pár pohybů myší a je nakoupeno. Když si náhodou nevíme rady, přiskočí zelený mimozemšťan  a ještě k tomu přidá nějakou tu slevu, když jsou ty svátky. Ach, jak bych teď chtěla vlastnit banku!

Internetové nakupování je tak snadné, že jej za chvíli začnou praktikovat i školáci, kteří bez tak na Ježíška už nevěří. Jak by také mohli, když se na ně ze všech stran valí mystifikující reklamy a americké kýčovité filmy? Zkuste se schválně dětí zeptat, jak Ježíšek vypadá, a nebo je, vy odvážnější, požádejte, aby jej nakreslily. Věřte mi, že v lepším případě vám vyobrazí chlév plný vojáků s bazukami v potocích krve.

Nevinným dětským fantaziím asi odzvonilo. Zatímco já jsem za svých mladých let přemýšlela, zda-li má Ježíšek křídla, nebo létá na koštěti, dnešní děti možná tak přemýšlí, kam si schovává láhev a o kolik bodů již kvůli pití přišel.  Zatím nám sice vládne symbol kapitalismu s příjmením hodným prezidenta, ale nepodceňujme soudruha Mrazíka. Díky globálnímu oteplování se totiž Děda Mráz jistojistě přestěhuje do chladnějších krajin uprostřed Evropy, kde to již dobře zná. Česko-ruské slovníky jdou letos na odbyt.

Je načase pomalu vzít do rukou sirky a zapálit další svíčku. Za Ježíška! Přísahám jeho vesmírnému otci, že až já budu mít někdy děti, budu jim do hlaviček vtloukat tu jedinou skutečně českou vánoční víru. Nespíš za to budou šikanovány , ale  ten starý opelichaný dědek ať se prosím vrátí zpět mezi soby! Stejně mu určitě paní Klausová na severním pólu nasadila parohy.

 

 

 

 

Autor: Kateřina Šturmová | neděle 11.12.2011 7:42 | karma článku: 8,09 | přečteno: 701x
  • Další články autora

Kateřina Šturmová

Děloha k pronájmu?

Surogace. To slovo jsem asi před třemi lety viděla v jedné povídce, která se zabývala pocity náhradní matky. V té době mi to téma bylo ale hodně cizí, prakticky jsem neměla představu, o co se jedná, a tak jsem jej s klidem zapomněla. Kdo by taky chtěl v 19ti řešit děti, že. Jenže z té povídky se nedávno stal román, z „nezajímavého“ tématu v mém okolí relativně aktuální a já mám teď v hlavě nasazeného pěkně velkého brouka. Zvlášť když se teď všude řeší opačný problém – co s narozenými „rozbitými“ jedinci? Jenže stávající populace je taky rozbitá – je už pomalu zázrak, když se nějaké dítě narodí...

23.6.2014 v 12:40 | Karma: 18,60 | Přečteno: 1261x | Diskuse| Společnost

Kateřina Šturmová

Na češtinu jsme hrdí, protože je těžká?

Když se neznámý muž v reklamě v 15 rozhodoval, co bude jednou dělat, pekařina byla jeho jasná volba. Já v 15 měla o své budoucnosti úplně jiné představy, ale nedá se říct, že bych měla svého loňského rozhodnutí, totiž že jsem se rozhodla studovat učitelství češtiny jako cizího jazyka, litovat. Můj vztah k češtině byl vždycky trochu zvláštní, tak trochu ji miluji i nenávidím zároveň. Proč? Protože je těžká!

9.4.2014 v 17:26 | Karma: 18,00 | Přečteno: 1740x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Šturmová

Sledování hokeje jako měřítko vlastenectví?

V České republice máme demokracii už nějaký ten pátek. Na internetu je též do jisté míry svoboda slova, ale to ovšem neplatí, když se vyjádříte k politice, Českému slavíku a sportu. Můžete si sice myslet cokoliv, ale jen dokud to někomu neřeknete. Potom jste hloupí a nevlastenečtí.

20.2.2014 v 12:05 | Karma: 39,59 | Přečteno: 5586x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Šturmová

Valentýn, svatý Patrik a jiný komerční zvěrstva

Svatý Valentýn už je zase tady. Kdybychom si náhodou nemohli vzpomenout, že něco takového je, připomenou nám to rychle výlohy v obchodech plné kýčových srdíček a hesel, z kterých se normálnímu člověku chce zvracet. Údajně je to svátek lásky. Ke komu? K obchodníkům?

13.2.2014 v 16:25 | Karma: 22,98 | Přečteno: 1173x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Šturmová

Jak jsem se rozhodla nebýt feministkou

Žena má být krásná a hlavně držet hubu a krok. Chápu, že toto tvrzení, tedy alespoň jeho druhá část, by měla pro některé příslušnice něžného pohlaví skutečně platit, protože určitá prohlášení mohou hraničit s nízkou mírou inteligence, ale jinak je to pro dnešní ženy urážlivé. Stejně tak, jako " vše, co žena potřebuje umět je vařit, žehlit, prát, stlát postel a souložit..."

29.1.2014 v 16:09 | Karma: 33,37 | Přečteno: 5552x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2025x
Ve svých 22 letech jsem asi příliš mladá na to, abych rozuměla všemu, ale kdo to vlastně může o sobě tvrdit?
V současné době studuji na navazujícím magisterském studiu FF UK Učitelství češtiny jako cizího jazyka, ale češtinu používám velmi ráda i jako jazyk mateřský.
Vždycky jsem chtěla psát, protože miluji literaturu a svět novin je pro mě lákavý, ale jelikož je na to třeba pořádného talentu, píšu jen tak, pro zábavu svojí a snad i vaší:)

Seznam rubrik