Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Valentýn, svatý Patrik a jiný komerční zvěrstva

Svatý Valentýn už je zase tady. Kdybychom  si náhodou nemohli vzpomenout, že něco takového je, připomenou nám  to rychle výlohy v obchodech plné kýčových srdíček a hesel, z kterých se normálnímu člověku chce zvracet. Údajně je to svátek lásky. Ke komu? K obchodníkům?

Valentýn je zlý svátekKateřina Šturmová

Ačkoliv tento svátek nepatří k těm našim, tradičním českým, usadil se v našich končinách rychleji než Haloween. Nejsem příliš velkým zastáncem těchto svátků, vadí mi třeba i  od září komerčně útočící Vánoce, ale ty jsou alespoň pro "všechny". Zato svatý Valentýn je pro všechny jen co se týče stresu. Kdy jindy si "singles" připadají osamělí, nechtění a oškliví? Kdy jindy se zamilované páry topí v tunách plastových či plyšových srdíček, o které vlastně nestojí ? Ať jste na jedné či druhé straně, vždycky je to lehce o nervy. Proč to  vlastně děláme?

Prý je to oslava lásky. Samozřejmě, je to čistě každého soukromá věc, jestli se k ní připojí, ale  znám osoby, které tento  svátek lásky rozdělil. Dohodli se, že něco takového, jako je Valentýn, v žádném případě slavit nebudou. Neplánovali být ani spolu. Jenže když pak přišel onen dotyčný den, slečnu přeci jenom napadlo, že by se se svým milým mohla vidět, a tak jej k sobě povolala. Setkali se na zastávce autobusu. Jenže  on přišel bez kytky a dárku. A tak jejich vztah skončil. Pro něj nejspíš dobře. 

Proč bychom si měli vyjadřovat lásku jen v jeden tento konkrétní den? Proč ne i 15. či 16. února? Já vím, není to jediný svátek určený jen pro určitou skupinu lidí, máme tu i komunisty oblíbené MDŽ, svátek matek, práce... Ale obvykle existuje je i jejich protivarianta jako je den otců. Proč tedy neexistuje svátek svatého Singla? Ať se všichni zadaní cítí taky blbě? 

Blbě se cítit může každpodáně každý, kdo se rozhodne adoptovat irský svátek svatého Patrika. Ten den lidé mají nosit zelenou. A večer ji pijí, protože tento svátek je v moderní době hlavně svátek alkoholu. Není tedy divu, že někteří Patrika slaví pak i následující den ráno, když se jejich pleť snaží splynout s trávníkem, který předešlého dne dost pravděpodobně pokřtili... Ať už se totiž slaví cokoliv, velká část lidí skončí se skleničkou ve větším než malém množství v ruce. Obchodníci tedy mají neustále žně. Mimochodem, co říkáte na "olympijskou beer game?" Vymyslel ji snad sám náš pan prezident?  ( Pro ty, kdo nevědí: kdosi vás nominuje, abyste natočili video, jak vypijete na ex jedno pivo, poté nominujete další, kteří musí do 24 hodin udělat to samé, jinak vám dluží basu piv. to video samozřejmě musí být vyvěšeno na internetu) 

Je to hrůza. Opravdu toužíme dostávat a kupovat nevkusné předměty připomínající triumf obchodníků? Proč nemohou dát muži své ženě kytku v jiný den, aniž by to znamenalo "něco jsem provedl" místo "miluji tě"? Neměli bychom svátek lásky slavit až v květnu, prostým polibkem pod stromem, který nic nestojí a vyjádří vaše city mnohem lépe než medvídek, který hrůzným plechovým hláskem říká" Aj lav jů" ? 

Autor: Kateřina Šturmová | čtvrtek 13.2.2014 16:25 | karma článku: 22,98 | přečteno: 1173x
  • Další články autora

Kateřina Šturmová

Děloha k pronájmu?

Surogace. To slovo jsem asi před třemi lety viděla v jedné povídce, která se zabývala pocity náhradní matky. V té době mi to téma bylo ale hodně cizí, prakticky jsem neměla představu, o co se jedná, a tak jsem jej s klidem zapomněla. Kdo by taky chtěl v 19ti řešit děti, že. Jenže z té povídky se nedávno stal román, z „nezajímavého“ tématu v mém okolí relativně aktuální a já mám teď v hlavě nasazeného pěkně velkého brouka. Zvlášť když se teď všude řeší opačný problém – co s narozenými „rozbitými“ jedinci? Jenže stávající populace je taky rozbitá – je už pomalu zázrak, když se nějaké dítě narodí...

23.6.2014 v 12:40 | Karma: 18,60 | Přečteno: 1261x | Diskuse| Společnost

Kateřina Šturmová

Na češtinu jsme hrdí, protože je těžká?

Když se neznámý muž v reklamě v 15 rozhodoval, co bude jednou dělat, pekařina byla jeho jasná volba. Já v 15 měla o své budoucnosti úplně jiné představy, ale nedá se říct, že bych měla svého loňského rozhodnutí, totiž že jsem se rozhodla studovat učitelství češtiny jako cizího jazyka, litovat. Můj vztah k češtině byl vždycky trochu zvláštní, tak trochu ji miluji i nenávidím zároveň. Proč? Protože je těžká!

9.4.2014 v 17:26 | Karma: 18,00 | Přečteno: 1740x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Šturmová

Sledování hokeje jako měřítko vlastenectví?

V České republice máme demokracii už nějaký ten pátek. Na internetu je též do jisté míry svoboda slova, ale to ovšem neplatí, když se vyjádříte k politice, Českému slavíku a sportu. Můžete si sice myslet cokoliv, ale jen dokud to někomu neřeknete. Potom jste hloupí a nevlastenečtí.

20.2.2014 v 12:05 | Karma: 39,59 | Přečteno: 5586x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Šturmová

Jak jsem se rozhodla nebýt feministkou

Žena má být krásná a hlavně držet hubu a krok. Chápu, že toto tvrzení, tedy alespoň jeho druhá část, by měla pro některé příslušnice něžného pohlaví skutečně platit, protože určitá prohlášení mohou hraničit s nízkou mírou inteligence, ale jinak je to pro dnešní ženy urážlivé. Stejně tak, jako " vše, co žena potřebuje umět je vařit, žehlit, prát, stlát postel a souložit..."

29.1.2014 v 16:09 | Karma: 33,37 | Přečteno: 5552x | Diskuse| Společnost

Kateřina Šturmová

Dnešní doba je sexy aneb když se porno stává realitou

Nejsem žádná puritánka. Už od svých mladých pubertálních let velmi ráda zobrazuji člověka na papíře tak, jak ho Bůh (nebo kdokoliv jiný) stvořil. Lidské tělo je totiž nádherný objekt, ať už je plné křivek nebo ostrých hran, je to umělecké dílo už samo o sobě. Jenže hrozně záleží na tom, jak se zobrazí. I ta nejnecudnější pozice může vypadat vkusně, ale to asi dnešní "umělci" nevědí...

28.1.2014 v 15:37 | Karma: 31,54 | Přečteno: 2894x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  12:30

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Za znásilnění a pokus o vraždu patnáctileté dívky dostal Ukrajinec 19 let

24. dubna 2024,  aktualizováno  12:27

Krajský soud v Plzni odsoudil na devatenáct let Ukrajince Viktora Veselovského, který se loni v...

Svobodu se lidovci snažili dostat pryč ze strany, teď kauzu odkládají

24. dubna 2024  12:20

Lidovecká snaha vystrnadit ze strany jednoho ze svých nejznámějších poliků, bývalého šéfa strany a...

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2025x
Ve svých 22 letech jsem asi příliš mladá na to, abych rozuměla všemu, ale kdo to vlastně může o sobě tvrdit?
V současné době studuji na navazujícím magisterském studiu FF UK Učitelství češtiny jako cizího jazyka, ale češtinu používám velmi ráda i jako jazyk mateřský.
Vždycky jsem chtěla psát, protože miluji literaturu a svět novin je pro mě lákavý, ale jelikož je na to třeba pořádného talentu, píšu jen tak, pro zábavu svojí a snad i vaší:)

Seznam rubrik